Közös munkák alkotótere

Mivel már túl sokat beszéltünk szép és nemes eszmékről, én úgy gondolom, hogy a megvalósítás útjára kell lépni. A találkozóig még van idő beszélni dolgokról.

Elmondom a bennem régóta élő terveket, hogy érezzétek mire is gondolok.

Nincsen igazán utógondozás a gyermeküket veszített szülőknek. Itt pontosan olyasmire gondolok, amely a gyász feldolgozása a szülőknek,  gyermekük lelkének tovább kísérése, formába öntése ismételten ezernyi módon, ahogy a sors megkívánja.

Ide kapcsolódva a gyermek utolsó heteinek családi körben való töltése úgy, hogy abból élet fakadhasson. Olyan házakra gondolok, ahol a család együtt éli meg ezeket a napokat, olyan segítők mellett, akik reményt és életet képesek belevinni ezekbe a pillanatokba.

Az árvák és a magányos nyugdíjasok egymáshoz segítése.

Gyermek anyák segítése, felkészítése az anyaságra. Különösen ott, ahol nincs segítő nagymama a háttérben. Nagyon sok nővel találkozom, akik bevallatlanul félnek a gyermeküktől. Illetve a hatalmas felelősségtől. És nincs mellettük segítő, aki feloldja őket.

Sok a magányos ember, és főleg gyermek. Tinédzserek hatalmas énkép zavarokkal.

Ez csak pár gondolat, hogy érezzétek mire is gondolok. Azt is tudom, hogy ezeknek a gondolatoknak a megvalósítása munka igényes. De aki úgy érzi, hogy nagy dolgokra született, nagy az aurája őrá hatalmas munkák végzését is bízták.

Azt is gondolom, hogy vannak köztetek, akiknek megvan a tudása, vagy bármilyen gondolata, ötlete, lehetősége ezek tovább vitelére.

Valahol mindig el kell indulni. Ha nem cserélünk információt, akkor soha nem jutunk sehová.

Mindig úgy van, hogy nálam csak a dolgok egy része van. Ha nem ismerjük azokat, akiknél a másik fele, akkor soha nem jutunk egyről kettőre.

Van hozzászólásra lehetőség ezen az oldalon. Ha bárki szeretne megnyitni egy témát, nyugodtan tegye.

A Tündérkertes honlap egy Üzenetből kezdődött, Anyahita üzenetéből. Pontokba szedve a Rend. Az első 3 pontot szeretném újra idézni.

 1. A gyermek legfőbb védelmezője és gyógyítója az Anya. Miként az ember legfőbb védelmezője és gyógyítója az ANYA.
 2. Éhező és fázó gyermek nem lehet emberek közt. Felnőtt nő legfőbb kötelessége környezetében megkeresni, meglátni, felöltöztetni és megetetni a gyermekeket. Testét, lelkét védeni és táplálni.
 3. Tisztességben megöregedett embert magára ne hagyja gyermeke. Kinek gyermeke nincs, a közösség felügyelje, hogy szüksége ne legyen, és erejéhez illő feladatot adjon néki, hogy ne érezze magát dologtalannak.

 

Közös munkák alkotótere” bejegyzéshez ozzászólás

 1. NÉztem már ezt a pályázatot. Itt azokat a fiatalokat lehetne támogatni, akik a családi szétesés, agresszió miatt elvesztik önmagukat. Ehhez kell alapítvány, rendszeres foglalkozás, tehát hely… érdemes tovább gondolni.

  1. Egyesület, nonprofit kft, egyház is szóba jön. A mi egyesületünk több programmal is készül, nagyon sokfajta megoldás lehetséges. Egységes országos programot is lehet indítani, de különböző tevékenységek is összefoghatóak ebben a pályázatban. Ide másolom a célokat:
   A projekt részcéljai:
   1. A családalapítás előtt álló fiatalok és fiatal szülők felkészítése a családi életre, a
   konfliktuskezelési, életviteli, életvezetési, válságkezelési, kompetenciáik erősítésével.
   2. A munka és a család összeegyeztethetőségével kapcsolatos ismeret és kompetencia-fejlesztés.
   3. A gyermekneveléssel kapcsolatos korszerű ismeretekkel rendelkező szülők és leendő szülők
   számának növelése.
   4. A nők és férfiak társadalmi egyenlőségének, harmonikus együttműködésének elősegítése.
   5. A nemzedékek közti együttműködés erősítése, a családon belül a generációk közti
   együttműködés javításával, az idősebb generáció aktívabb bevonásának elősegítésével.
   6. A kapcsolati erőszak áldozatává vagy elkövetőjévé válás megelőzése.
   7. Sajátos- vagy nehéz élethelyzetben lévő családok támogatása, helyzetének javítása az
   önkormányzati családsegítő intézmények tevékenységét kiegészítő segítő szolgáltatásokkal.
   8. A fenti célokkal összefüggő területeken már működő és bevált mintaprogramok szélesebb körben
   történő elterjesztése, a családok egymást segítő közösségeinek megerősítése, a családok jól-léte
   érdekében a helyi szintű összefogás ösztönzése.

   1. Köszönöm Viola ezt az információt! Több területen is érdekes lehet ez a számunkra.

 2. Csatlakozom én is. Az eddig leírtak közül mindegyik érdekel. Ami bennem mocorog már jó ideje, az az egymástól tanulás, a tapasztalati tudás átadása. Többször tapasztaltam, milyen boldogan ténykednek együtt kicsik és nagyik. A fesztiválunkon is lesznek ilyen tevékenységek. Reményeim szerint ősztől elindítjuk Tatán Tündér-Fészek klubunkat, ahol közösen alkotunk majd.

 3. Megérintett engem ez a kezdeményezés.
  Amit én adhatok hozzá, az az alkotás öröme. Ez az egyik olyan tevékenység ami felszabadítja a lelket, kivonja a gondolatok a hétköznapok taposómalmából, felszínre hozza a gyermeki ént.
  Vidéken élek, de azt gondolom megtehetem hogy néha elutazzak , és átadjak valamit az én világomból, lélekből és fizikálisan is.

  ,,A művészet az utolsó létező formája a varázslatnak”

 4. Hát, igazából amit írtál is. Egyre erősebben él bennem is ez a gondolat, hogy bizonyos embercsoportokat “egymáshoz kellene segíteni”, az árván maradt gyerekek és az idősebb emberek összehozása érint meg legjobban, amit Anyahita üzenetéből írtál, az utolsó két pont.
  Nálam valamiért a felnőttek, a “magányos nyugdíjasok” oldaláról jelenik inkább meg a téma, a konkrét gondolat, ami megjelenik, az, hogy sok bennük a szeretet, amit adhatnának, csak nincs kinek, és hogy nagyon sok az ilyen magányos ember, akinek célt adhatna, ha gondoskodhatnának valakiről.
  És ebben (bár másban is) nagyon szívesen segítenék, ha tudok. Nekem még konkrét ötletem nincs, csak kezdemények, de esetleg a találkozón lehetne egy ilyen “ötletelést” tartani, és sokan össze tudnánk rakni egy egészet. Illetve, voltak már hasonló kezdeményezések, talán azokból ami jól ment, azt továbbgondolni. Ennyi jutott eszembe egyelőre, de most nagyon az agyamban van a téma. 🙂

 5. Köszönöm, hogy elindítottátok együtt gondolkodást. Én azt gondolom,ha valaki úgy érzi, van nála olyan történet, gondolat, vagy már megvalósulni látszó projekt, amihez még társakat, ötleteket stb. vár akkor azt tegye közzé, aztán meglátjuk. Niki nálad milyen téma jelent meg?

 6. Én is csatlakoznék. 🙂 Nem tudom, mire vagyok hivatott, de ugyanezen a témán gondolkodom én is egy ideje, így nagyon szívesen segítek bármiben, amiben tudok. 🙂

 7. Kapcsolódom hozzád Évi 🙂
  Alapítványunk célja sérült gyermekek fejlesztése és a gyermeküket elvesztett szülők támogatása a gyászfeldolgozás terén, tudatos kertterápiával. Évek óta létezünk, de szükségünk lenne egy saját kertre, egy kisebb-vagy nagyobb házzal a közepén, melyet fejlesztőháznak és idősek otthonának használhatnánk (Budapest). Erősen hiszünk az idősek és a gyerekek együttlétének mindkét generációra ható csodáiban.
  Jelenleg egy nyugdíjas énekkarral, népdalokkal és körjátékokkal járjuk az ország speciális gyerekeit nevelő óvodáit, gyerekotthonait, és szívesen veszünk meghívást bárhová, ahol tárt karokkal várnak minket egy kis közös foglalkozásra, táncra, játékra. Esetleg, ha van, aki hangszeres kísérettel csatlakozna a foglalkozáshoz, vagy bármilyen más ötlettel színesítené ezeket a foglalkozásokat, nagy örömmel fogadnánk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.