Inanna Éa

U.Évának köszönhetjük ezt az írást. A mi szempontunkból Inanna követendő.

ISTAR: Az akkád-babiloni Istar a sumer Innin, Inanna, Ninanna nevek a  keleti sémi Astarta volt. A későbbi korokban kultusza széles körben elterjedt, sok istennővel azonosították, többek között közéjük tartozott Athéné és APHRODITÉ, VÉNUSZ.  Eredetét tekintve Innin szubsztrálistenség, azaz a sumerok előtti nép nyelvéből került  a  sumer-akkád Istenek pantheonjába.

APHRODITÉ:( ógörögül “a habokból kiemelkedő”) a szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában A római mitológiában a késői köztársaság korában Vénusszal azonosították. Az etruszk mitológiában Turan a hozzá hasonló. Maguk a görögök inkább az óegyiptomi Hathor istennőhöz hasonlították. Valószínüleg Atargatisz istennő ciprusi változata terjedt el a görögség körében Aphrodité néven. Az Atargatisz kapcsolatot a vízek jelentős szerepe, valamint az Istárhoz hasonló termékenység- és szépségvonatkozások mutatják.

Születéséről kétféle hagyomány létezik. Az egyik mitosz szerint akkor született, amikor Kronosz kardjával kasztrálta apját, Uranoszt. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité, akinek szépsége elvarázsolta Olümposzt. Ciprus szigetén Petra tu Rumiunál lépett partra, amit Aphrodité sziklájának neveztek el.

ATARGATISZ görög istennő a Közel-Keleten. Másik elterjedt elnevezése a Szíría Istennője. A hellenisztikus időkben rendkívül népszerű volt, ekkor már haltestű, kifejezetten sellőszerű alakban képzelték el. A körülötte lévó víz jelképezi a vízek jelentőségét a termékenységben, valamint a magzatot védelmező magzatvízre is utal.

https:hu. wikipedia.org/wiki/ISTAR     -AOHRODITÉ     -ATARGATISZ

A Földön az ember tömeges elterjedése erősen kötődik a 13 ezer évvel azelőtt hirtelen véget érő utolsó jégkorszakhoz, illetve az utána következő vízözönhöz. A beköszöntő, a maihoz hasonló klimához. Ekkor keletkeztek a jó feltételek az élethez. Jellemzően az első civilizáció a sumer, az egyiptomi, az indus völgyi,  mind a legkedvezőbb éghajlati területeken jelentek meg, Mezopotámia területén, il.. ehhez közeli helyeken.

ISIS istennő i.e.9780-ban egyiptomban Osiris-szel uralkodott.

INANNA/Istar/Vénusz a szerelem és a háború istennője.

A leírások először az első piramisháború idején említik, amikor is Hórus oldalán harcol, vadászrepülőt vezet, és komoly harci sikereket ért el  i.e. 8970-ben.

Életében bizonyos események teljesen megváltoztatták Inanna jellemét, és naplója szerint megfogadta, hogy könyörtelen lesz ezután céljai elérése érdekében. Ekkor célul tűzte ki magának, hogy önerőböl igazi Isten lesz. Tudni kell, hogy igazi istennek az nem számított, aki a Földön született, az nem kerülhetett be a 12 Isten Panteonjába.  Mivel a főistennel, Anu-val is bizalmas viszonyban állt, bekerült a 12 Isten Panteonjába, Ninharsag helyére. A Panteonban minden istenséghez társítottak egy-egy bolygót, így lett Inanna bolygója a Vénusz.  Kijelőlték i.e.3100 körül az Indus völgyében Inanna országát és tudatosan  létrehoztak egy civilizációt. Kb. 1000 évig maradt fenn ez a kultúra.

A sumer Erech városában élt igazából. Itt is templomot emeltek a tiszteletére, ahol olyan szexuális szokásokat vezetett be, mint az első éjszaka joga, prostituáltak alkalmazása a templomban.

Inanna/Istar igazából olyan törekvő, karrierista egyéniség, aki mindent képes volt feláldozni céljai érdekében. Ráadásul férfias vonásokkal lett megáldva, remek harcos és hadvezér volt, a háború kedvéért emberek ezreit is hajlandó volt feláldozni. Életcélja a vezetés, az uralkodás, azt mindig meg is valósította, ha másképp nem, az aktuális szerelmei által.

maga-a- valosag.com

Félistenként a Földön halandó ember volt,  ezért miután elérte, hogy bekerült az  Istennek közé,  ő is ihatott az Élet Vízéből, mely hallhatattlanná tette őt. Az Istenek élettartama több százezer év.

Inanna Éa” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Én ezt találtam a minap Istarról / Inanna ,Innin stb /
  A szvasztika jel – ismertebb nevén “horogkereszt” – India,Kína és Európa őstörténeti leletein fordul elő elsőként.A.H.Sayce szerint ez a jel ősi európai eredetű,de helyesen inkább ősi Hittita,vagyis Kis-Ázsia a hazája. Torma Zsófia szerint ez az ősi szimbólum látható Istar mellett-felett lebegő madárábrázolásban. A madárra való hasonlítása helytálló annak ismeretében hogy Trójában,Cipruson ,Athénban feltárt leleteken található svasztikában repülő madarakat ábrázoltak ősi készítőik, és ez a jel Babilonban és Asszíriában ismert volt, csak madár formájában. Így a jel elsőként Istarral köthető össze.Jelentése Torma Zsófia szerint – mivel Istar arca előtt lebeg – szellemi szikra,Isten tüze ,Isteni szikra lehet.
  Egyiptomban a Vénusz úgy szerepel mint a hajnal és/ vagy a naplemente égi madara. Istar = Vénusz
  Babilonban a galamb volt Istar jelképe.Jelenleg a kereszténységben a szentháromság jele,jelképe.A pecséthengereken szereplő “horogkereszt” Istárt jelképezi.
  Galamb vitt Noénak zöld ágat.
  Korunk szerelmi jelképe a gerlepár.
  Galamb a béke jele.
  Ebből következtethetünk arra,hogy a galamb csak pozitív dolgokat jelképez és ebből adódóan Istar is olyan személy volt aki jó tulajdonságokkal rendelkezett ,jót cselekedett és jót adott a világnak.
  Torma Zsófia írása alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =