A tartós stressz hatása szervezetünkre

Betegségeink legtöbbször nem a semmiből tűnnek elő. Kialakulásukat évekig, évtizedekig fennálló funkcionális zavarok előzik meg, melyekkel testünk határozottan jelzi, hogy homeosztázisunk felborult és az eredeti rend helyreállítására már nem képes külső segítség nélkül.

Bár még nincs konkrét, szervi elváltozás, a test-szerte jellemző, olykor vándorló tünet-együttes fokozatosan rontja életminőségünket és alaposan megkeseríti mindennapjainkat.

Ha ebben a stádiumban szakorvoshoz fordulunk, panaszainkat gyakran félrediagnosztizálják, szív- és érrendszeri betegségnek, illetve valamely pszichiátriai kórképnek gondolják. A kezdetben reverzibilis, később irreverzibilis, tehát visszafordíthatatlan elváltozások olyan stressz-hatások tartós jelenlétének eredményei, mint például a rosszpárkapcsolat, kaotikus munkahely, zaj, szmog, háztartási vegyszerek, finomított élelmiszerek, mikrohullámok, mentális túlterheltség. Ezekkel a mindennapi kihívásokkal, a növekvő társadalmi, szociális, környezeti, kapcsolati és egyéb terhekkel a ma embere egyre kevésbé képes megküzdeni.

Márpedig a tűrőképességünket tartósan meghaladó hatások előbb-utóbb szervezetünk kimerülését, elsavasodását eredményezik. Az acidózis talaján aztán olyan sejtszintű elváltozások indulnak, melyek első körben csupán működési zavarokat okoznak később azonban krónikus betegséggé válnak.

A STRESSZHATÁSOKRA KIALAKULÓ SZIMPATIKUS TÚLSÚLY és paraszimpatikus alulműködés AUTOMATIKUSAN ANYAGCSEREBLOKKOT HOZ LÉTRE, AMI A TÁPLÁLÉKOK NORMÁLIS BONTÁSA HELYETT ERJEDÉST, A TÁPANYAGOK KINYERÉSE HELYETT BONTATLAN ANYAG ÉS TOXIN FELHALMOZÓDÁST INDÍT EL.

Egyre több a salak és egyre kevesebb a felépítő, katalizátor molekula, így a regenerációs folyamatok elégtelenné válnak.

Ilyenkor elsősorban olyan pszichés tünetekkel kell számolnunk, mint a csökkent koncentrációs készség, fáradékonyság, szélsőséges hangulatingadozások, apátia, alvászavar, szexuális érdektelenség. Ezt követik az immunológiai zavarok, a sejtszintű oxigén és energiahiány okozta szisztémás sav-bázis egyensúlyvesztés, valamint az emésztőrendszer jótékony baktériumflórájának pusztulása. Az utóbbi eredményeként kialakuló szivárgó bél szindróma, számos allergológiai panaszt von maga után, többek között bélrendszeri és ízületi gyulladásokat, autoimmun válasz-reakciókat, továbbá emésztési problémákat. Megjelenhetnek olyan bőrelváltozások, mint a seborrhea, vitiligo, atópiás dermatitis, a májenzim értékek is lassú emelkedést mutatnak. Ciszták, szívritmuszavar,vérnyomás ingadozás jöhet létre.

A folyamatos stressz-hatások által létrehozott hormonális, idegrendszeri és anyagcsere változások tehát a panaszok széles skáláját eredményezhetik. Ezek helyét, megjelenési sorrendjét, erősségét befolyásolja genetikai örökségünk, illetve hogy életvitelünk melyik területet terhelte a legjobban. Ugyanaz a kiváltó ok rendkívül sokféle tünetben ölthet testet. AZ EMBER MEGISMÉTELHETETLEN EGYEDISÉGE ITT IS ÉRVÉNYESÜL: AHÁNY ESET, ANNYI VARIÁCIÓ

A.J.Serebra