A szent öv 72 szála

Koszti: a szent öv, melyet mindenkinek kellett viselnie, férfinak és nőnek egyaránt a 15. életévtől kezdve.

A Koszti az igazhitűek jelzáloga, mely által ők Ormazddal (Mazda) s az ő hittársaikkal össze vannak kapcsolva.
A Koszti 72 egymásba szőtt fonálból áll és háromszorosan övezi a testet. Egy Mazdayaznan számára annak még nagyobb jelentősége van. Eredetileg azt a derékon a csupasz bőrön viselték, hogy mindig emlékeztetve legyenek az ember két természetének közeli rokonságára, a nemző és az újranemző természetűségre. Aki a Kosztit hordja és magát állandóan tisztán és szeplőtelenül tartja, annak sohasem kell a karmától félnie, mivel ez a zsinór az a kötelék, mely minket királyi vér által a Végtelen Istennel összeköt

A szent öv 72 szála” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A perzsa Mazda-hitű tűzmágusok meztelen testükön durva zsineget viseltek, rajta három csomóval: a Tiszta Gondolat, a Tiszta Szó és a Tiszta Cselekedet egységére emlékeztette őket.

   Az alábbi idézet Morisz Szimasko: A nagy mágus című könyvéből való…

   “Mazdak végigjáratta tekintetét a termen, s egy hirtelen mozdulattal feltépte mellén a tógát. Testét durva zsineg övezte, három csomóval. A Mágus bal kezével egybefogta a három csomót:
   – A nagy hármas egység: a Tiszta Gondolat, a Tiszta Szó és a Tiszta Cselekedet. A mi vágyunk a Fényre – csak Gondolat, a mi himnuszaink – csak Szó. Hol az őket hitelesítő Cselekedet? Miért lobog a tűz a templomokban, ha az emberekben sötétség honol? És van-e visszataszítóbb az alamizsnánál, amely hazugságban egyesíti az adakozót, és a rászorulót?
   Nyíljon meg minden kapu, minden zár, s az emberekben fellobban a Jóisten világalkotó Fénye!..”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük